nedjelja, 27. listopada 2019.

Pazinski kaštel i kuća Rapicio

Prvi puta se kaštel (ali i Pazin) spominju u 10.st. Tadašnji se Pazin razvijao kao gradić unutar zidina kaštela. Za razliku od drugih kaštela, ovaj nije smješten na najvišoj nego upravo suprotno - na najnižoj točki, odmah iznad Pazinske jame. S takvim položajem je Pazin bio gotovo neosvojiv. Udaljenost od viših brežuljaka do kaštela bila je prevelika da bi tadašnje oružje moglo ugroziti grad. U 12.st. vlasnik kaštela postao je Menhard von Schwarzenburg. 

Neki navode da je vlasništvo dobio darovnicom, a drugi misle da je preoteo vlasništvo nad kaštelom. Menhard je bio i osnivač Pazinske grofovije koja je uključivala Brseč, Pićan, Gračišće, Kringu, Lindar, Boljun, Beram, Lupoglav… Ovaj je podatak zapisao Valvasor u 17.st. Godine 1248. Majnhardov rod izumire. Udajom Pazinska grofovija prelazi u ruke goričkih knezova, a 1374. u privatno vlasništvo Habsburgovaca. Dalje se kao vlasnici spominju Alessio Mosconi, grof von Ausperg, Antonio Montecuccoli iz Modene (1766.). Obitelj Montecuccoli je bila i posljednji vlasnik (do 1945.). Na početku je kaštel imao prizemlje i dva kata, kulu, zidine, zvonik i kapelicu. Djelomična obnova kaštela u gotičkom stilu napravljena je u 12. i 14. st. U 15.st. je kaštelu dozidano niz dodatnih prostorija i pojačana je obrana. Izmjenama od 1537. do 1548., zbog nedostatka prostora unutar zidina, porušeni su zvonik i crkvica, a izgrađeni su sjeverno i istočno krilo kaštela. Oko kaštela bio je jarak, a u dvorac se ulazilo kroz petero vrata do kojih se dolazilo pokretnim mostovima. Jarak je zatrpan početkom 19. stoljeća. Od 15. stoljeća povećavali su se prozori, a kula je snižena pa su se od građevinskog materijala iz kule popločile neke ulice u Pazinu. 

U 15.st. kuće su se počele graditi izvan zidina. Vjerojatno je najzanimljivija kuća Rapicio (druga fotografija). Kuća je sagrađena na samom rubu ponora, a njene ruševine i danas djeluju impresivno. Kuća Rapicio spominje se i u knjizi Borisa Perića „Vampir“ i dobro se uklapa u poprilično zastrašujuću "ulogu" koju je imala u knjizi. Tršćanska obitelj Rapicio doselila se u Pazin u 15.st. Kuća je teško stradala u bombardiranju za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je oštećeno i niz kuća u blizini. Kuće se nisu obnavljale i danas je ovdje park. Pazinska grofovija pod Habsburgovcima najčešće je ratovala s Mlečanima. Samo je jednom, u stoljećima svojeg postojanja, došla u ruke neprijatelja (1508. okupirao ju je mletački komandant Girolamo Contarini).

Nema komentara:

Objavi komentar