utorak, 22. listopada 2019.

Slavoluk Sergijevaca - Pula

Obitelj Sergijevaca stigla je u Pulu negdje tridesetak godina nakon dolaska Rimljana. O ugledu obitelji ne treba previše polemizirati, dobro se znalo tko uopće može doći na ideju da izgradi slavoluk (i da se gradnja slavoluka odobri). Po nekim pisanim dokumentima može se zaključiti da su srednjevjekovne pulske obitelji Castropola i Nascinguerra nastale upravo od obitelji Sergijevaca. 

Salvia Posthuma dala je "De sua pecunia" (od njezinih novaca, ovaj natpis je uklesan u slavoluk) izgraditi slavoluk tridesetih godina prije naše ere. Slavoluk slavi pobjedu Augustove vojske 31.g.p.n.e. (bitka kod Akcija) i članove njezine obitelji (Lucius Sergius Lepidus, Gnaeus Sergius, Lucius Sergius) koji su svi imali visoke vojne i upravne funkcije u rimskoj državi. Na vrhu spomenika nalaze se tri postolja na kojima su se nalazili kipovi Sergijevaca s posvetnim natpisima, ali na žalost kipovi nisu sačuvani. Slavoluk, gledan od strane Giardina, nije ukrašen (prva fotografija). Naime, na tu je stranu slavoluk bio prislonjen na Zlatna vrata (Porta Aurea) kroz koja se ulazilo u grad. Zlatna vrata bila su jedna od dvanaestoro pulskih vrata. 

Radovi prije tridesetak godina pokazali su da je izgradnja slavoluka bila popraćena adaptacijom Zlatnih vrata (njihovim proširenjem) te gradnjom dvije kružne kule uz vrata. Ostaci kula vide se i danas. Zlatna vrata srušena su 1826. godine zajedno s velikim dijelom pulskih zidina. Sa strane prema starom gradu i Ulici Sergijevaca, slavoluk je bogato ukrašen reljefnim prikazima iz biljnog i životinjskog svijeta i prikazima rata (druga fotografija). Orao u borbi sa zmijom simbolizira rat Rima (orla) s rimskim neprijateljima (zmija). U svakom slučaju riječ je o jednom od malobrojnih slavoluka koji nije izgrađen u čast rimskog vladara.

Nema komentara:

Objavi komentar