nedjelja, 26. siječnja 2020.

Vodnjan - sakralno blago

Nisam povjesničar, nisam arheolog, a da stvar bude bolja nisam niti vjernik, no eto u Istri sam stalno u potrazi za nekim crkvama, crkvicama i kapelama. Priznajem, vjerojatno nikada neću otkriti lokacije svih crkvica o kojima sam čitala, kako u cijeloj Istri, tako i u Vodnjanu. 

Crkva Svete Lucije nalazi se kod željezničkog kolodvora. Nekada je na ovoj lokaciji bila trobrodna bazilika iz 6. stoljeća. S vanjske strane crkvice uzidani su predromanički spoliji. U blizini se nalazila antička vila rustika, jedna od mnogobrojnih vila u gusto naseljenoj antičkoj Vodnjanštini. Crkvica Sv. Roka (prva fotografija) je u uličici kraj parkirališta u Vodnjanu. 

Crkvica je sagrađena 1530. i nedavno je obnovljena. Kako to već biva, i prije ove crkvice Svetog Roka ovdje se nalazila starija crkvica. Izgleda da je svetac zaista zaštitio Vodnjan jer grad nije nikada zahvatila epidemija kuge. Crkva Gospe od zdravlja (druga fotografija) nalazi se uz uz cestu koja vodi iz Vodnjana prema Balama. Na istoj lokaciji se prije nalazila crkva iz 15.st. Crkvu ćete prepoznati po velikom križu koji je postavljen u 20.st. i na njemu piše „Sante Missioni 1938“. Crkva je sagrađena 1854. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar