ponedjeljak, 6. siječnja 2020.

Žminj - Feštinsko kraljevstvo

Procjenjuje se da je u Istri oko tisuću špilja. Špilja „Feštinsko kraljevstvo“ nalazi se blizu Žminja, u selu Feštini. Djeca su špilju nazvala kraljevstvom. Različiti oblici stalagmita, stalaktita, boje u špilji, od mliječno bijele do crvene i smeđe, u dječjoj mašti ostavljali su dojam kao da su ušli u kraljevstvo. 

Špilja je otkrivena slučajno, 1930. godine. Tadašnji vlasnik vinograda Tone Božac radio je u vinogradu i motika mu je upala u zemlju. Ne znajući koliko je špilja duboka, Tone Božac je pokušao špilju zatrpati zemljom, ali je zemlja neprestano nestajala u dubini. U vrijeme Drugog svjetskog rata, špilja je spasila njegovog sina Josipa, koji se u njoj sakrio dok su Nijemci odveli i pobili sve muške stanovnike sela Feštini. Kasnije je vinograd kupio Romano Božac. Otvorenje špilje za javnost dokaz je da pojedinci svojim trudom i dobrim idejama mogu učiniti puno. 

Možda bi špilja i danas bila napola zatrpana, da se nisu angažirale kćerke Romana Bošca i njihove obitelji. Dobivši dozvolu Ministarstva kulture, u suradnji s Naturom Histricom i uz savjete Silvija Legovića koji je prošao sličan postupak za otvaranje jame Beredine za javnost, započeo je veliki posao. Uz nešto novčane pomoći za realizaciju projekta, ali i uz znatno vlastito ulaganje, špilja je očišćena, sređene su staze, uvedena je rasvjeta. Špilju vrijedi posjetiti. Tijekom cijele godine temperatura u špilji je između 13 i 14 stupnjeva, a možda ugledate i kojeg šišmiša ili malog račića «albina». Osim toga, na imanju su životinje, žečići, ovce.

Nema komentara:

Objavi komentar