nedjelja, 16. veljače 2020.

Rt Tiola - antička vila

Područje oko Umaga u antici je bilo gusto naseljeno. Antičko naselje Sepomaia nalazilo se na obali od poluotoka Katoro, preko Rta Tiola, Sipara pa sve do Zambratije. Stoga nije čudo da na ovom području arheolozi imaju toliko posla. Istraživanja Sepomaie započela su krajem 19.st. na lokaciji rta Katoro, a nastavljena su u 20.st. 

Na Rtu Tiola otkriveni su ostaci raskošne antičke vile. Godine 2001. i 2002. godine osim kopnenog dijela vile istraženi su i dijelovi vile u moru. Unatoč trudu arheologa, još i danas je velik dio povijesti ovog područja neotkriven. Podvodna istraživanja otkrila su postojanje antičke luke koja se nalazila kraj rta Katoro. Pronađeni su ostaci mola, ali i sitnijih predmeta. Istraživanja na rtu Tiola iz godine u godinu otkrivaju sve više o antičkoj vili. Vila je bila ukrašena raznobojnim mozaicima, imala je podno grijanje, terme, nezaobilaznu vodospremu koja je opskrbljivala vilu vodom. Otkriveni su dijelovi mozaika koji su ukrašavali njezinu unutrašnjost. Mada se zna da je život na ovom području postojao i nekoliko stoljeća prije antike, najraskošnija faza bila je ona u razdoblju od 1. do 5.st.n.e. 

O raskoši govore pronađeni predmeti, uglavnom uvezeni iz Grčke i Italije. Kraj vile su otkriveni žarni grobovi. Po predmetima u grobovima zaključilo se da je vjerojatno riječ o grobovima ljudi koji su radili u vili. Na istočnom dijelu vile otkrivena su dva kasnoantička groba. U razdoblju od 285. do 300. godine ovdje su pokopani muškarac i žena mlađe životne dobi. Riječ je očito o bogatim ljudima jer je u grobu otkriven cijeli stakleni vrč, jedan od najluksuznijih pronađenih predmeta iz ovog razdoblja. 

Nema komentara:

Objavi komentar