nedjelja, 1. ožujka 2020.

Sveti Lovreč Pazenatički – crkve

Župna crkva Svetog Martina (prva fotografija) je najveća romanička građevina u Istri. Crkva je trobrodna, s tri istaknute apside. U apsidama su ostaci fresaka. Stariji sloj sačuvan je tek u manjim segmentima, a naslikan je u 11. stoljeću. Mlađi sloj fresaka je s kraja 14. ili početka 15.st. i nešto je vidljiviji. 

Po stilu starijeg sloja fresaka i načina izrade kapitela u crkvi, smatra se da je crkva sagrađena u 11.st. U crkvi je kip Bogorodice (14.st.) i poliptih iz 15.st. Zvonik crkve je odvojen. Nekada je bio sastavni dio gradskih zidina pa još i danas na vrhu ima prsobrane. Kroz zvonik su vodila još jedna vrata u grad, no kasnije su zazidana. Uz crkvu je gradska loža u kojoj je danas lapidarij. Crkva Svetog Blaža je iz 15.st. I u njoj se nalaze ostaci fresaka u koje su uparani glagoljaški grafiti. 

Na groblju je crkva Sv. Lovre (druga fotografija), datirana u predromaniku (8.st.). I, na koncu, spuštate li se od poznatih gradskih vrata s Atilinom glavom po glavnoj ulici, nakon crkve Svetog Blaža s desne strane ceste nalaze se ruševine crkve Svetog Dorliga. Od crkve je sačuvan samo južni zid s tri uska prozora. Crkva Svetog Dorliga bila je pravokutna crkva s istaknutom polukružnom apsidom, a bila je sagrađena u 11.st.

Nema komentara:

Objavi komentar