petak, 6. ožujka 2020.

Svetvinčenat - kaštel Morosini Grimani

Dvorac u Pazinu i dvorac Morosini Grimani najsačuvaniji su istarski kašteli. Kaštel Morosini Grimani impresivnih dimenzija promijenio je niz vlasnika. Od porečkih biskupa godine 1211. godine prešao je u ruke poznate i moćne obitelji Castropola. Godine 1384. vlasnik postaje obitelj Morosini. 

Sredinom 16.st. dva brata iz mletačke obitelji Grimani žene dvije sestre iz obitelji Morosini i kaštel prelazi u ruke obitelji Grimani. Kaštel je stradavao u raznim sukobima i požarima pa je nekoliko puta bio obnovljen. Zadnji požar je bio 1943. godine. Na rubovima kaštela nalaze se obrambene kule. Na jugozapadnom kutu nalazi se velika četverokutna kula s balkonom koja je bila rezidencijalni dio kaštela. Kraj ove kule su vrata u kaštel. Vrata su nekada imala važnu obrambenu ulogu. Za razliku od danas, do njih se nekad dolazilo preko pokretnog mosta. Kule kaštela povezane su bedemima, s čijeg su vrha stražari motrili okolicu. Bedemi i kule čine veliko unutrašnje dvorište, danas namijenjeno raznim priredbama. Između ostaloga tu se organizira i festival plesa. 

Bez obzira na mnogobrojne vojnike (oko 200 vojnika) te sve potrebne zadaće koje su se nekada obavljale u kaštelu, i tada je unutrašnje dvorište bilo pogodno za organizaciju „kruha i igara“. Tako se ovdje održavalo i konjičko natjecanje, a do današnjih je dana preživjela i legenda o tajnovitom pobjedniku natjecanja iz 1713. koji nikada nije otkrio svoj identitet. Kaštel je napravljen u dimenzijama 3:5, a isti omjer korišten je kod gradnje renesansne crkve i uređenja famoznog trga pred kaštelom. 

Nema komentara:

Objavi komentar