petak, 10. travnja 2020.

Pula – Giardini, Forum palače

Procvat Pule pod Austrougarskom bio je popraćen dolaskom elite i bogaćenjem nekih ljudi koji su tada živjeli u Puli. Osim u potpuno novim elitnim kvartovima, palače su tada građene i u starom dijelu Pule. Na Trgu Porta Rata, do Slavoluka Sergijevaca, nalazi se jedna od tih palača, Skrazinova palača (prva fotografija). 

Vlasnik, Giacomo Skrazin parcelu je kupio 1878. godine. U vrijeme kada je obitelj Skrazin živjela u novosagrađenoj palači na trgu ispred njihove kuće bila je pulska zelena tržnica koja se tek poslije preselila na današnju lokaciju. Iz ovoga razdoblja je i kuća Benussi na Giardinima (kuća u kojoj je ljekarna Centar). U 2. svjetskom ratu u bombardiranjima saveznika pogođene su i potpuno srušene kuće koje su se nalazile s lijeve i desne strane kuće Benussi. Kuća Benussi je bila znatno oštećena, ali je ipak preživjela. U Kandlerovoj ulici nalazi se zaštićeni spomenik kulture, predivna palača Demartini (druga fotografija). 

Palača je blizu Foruma. Zgrada je prvo bila jednokatnica, a sagrađena je još u doba Venecije. Krajem 19.st. zgrada je „porasla“ u vis, ali i dalje poštujući izvorni stil kojim je sagrađena. Vlasnici zgrade, obitelj Demartini, došli su u Pulu u vrijeme mletačke vlasti. Nakon propasti Mletačke Republike obitelj je ostala u Puli. Nina Demartini udala se za inženjera austrougarske ratne mornarice Vladimira Čermaka, porijeklom iz Češke. Na Forumu je palača Marinoni, nekada dvokatnica, a naknadno dodatno povišena. Kuća Marinoni se spominje još početkom 19.st. U njoj je 1816. bio smješten austrijski car Franjo I jer je u to vrijeme ovo bila jedna od rijetkih većih zgrada u koju se moglo smjestiti ovako važnog gosta. Ovo je samo malen djelić priče o austrougarskim vilama u Puli iz knjige Branka Perića "Austrougarske vile i kuće u Puli".

Nema komentara:

Objavi komentar