subota, 11. travnja 2020.

Rovinj – Crveni otok i energetski krug

Crveni otok čine dva otoka (Sveti Andrija i Maškin) spojeni tankom prevlakom. Od Rovinja ih dijeli desetak minute vožnje brodom tako da od mira s otoka vrlo brzo dolazite u rovinjsku gužvu. Kako je Kupelwieser od divljih malaričnih Brijuna stvorio elitno odmaralište početkom 20.st., tako je obitelj Hutterott napravila slično sa Crvenim otokom. 

Obitelj Hutterott živjela je na otoku Svetog Andrije u obiteljskoj vili (prva fotografija). Sastavni dio vile su zvonik i preslica. Priča o vili Hutterott počela je u 9. stoljeću ili možda još i ranije, u 6.st. Naime, u 6.st. na otoku Sveti Andrija osnovan je benediktinski samostan (benediktinci su bili na otoku do 13.st.). Iz ovog razdoblja datiraju ostaci predromaničke crkve (9.st.). Njezine su zidove nekad krasile freske. Od crkve je sačuvan središnji dio s kupolom, ali su ovi dijelovi ugrađeni u vilu obitelji Hutterott tako da vilu čine i dijelovi crkve i samostana. Na otočiću Maškin nalazi se obiteljski mauzolej (druga fotografija). Moram priznati da ne znam da li netko od obitelji ovdje pokopan. 

Mauzolej je na povišenom, sagrađen je na mjestu gdje je postojala prapovijesna histarska gradina. Inače, uz čarobnu prirodu, lijep hotel, sportske sadržaje, tu je i „energetski krug“. Hrvatsko udruženje za prirodnu i energetsku medicinu proglasilo je jednu malu lokaciju na Maškinu mjestom s pozitivnim djelovanjem na zdravlje. Na ploči postavljenoj kraj „energetskog kruga“ piše da je riječ o energetski testiranom području druge kategorije s energetskim potencijalom 60% iznad energetskog prosjeka otoka. Energetski krug je označen kamenjem poslaganim u krug, a nalazi se na Maškinu uz stazu uz more.

Nema komentara:

Objavi komentar