srijeda, 27. svibnja 2020.

Nekropola Mušego

Za razliku od Monkodonje koja je bila prapovijesna gradina u kojoj su ljudi živjeli, Mušego je udaljen oko 1,5 kilometara od Monkodonje i bio je nekropola stanovnika Monkodonje. Na arheološkom nalazištu su veliki grobni tumuli, neki od njih imaju promjer do jedanaest metara. 

Tumuli su napravljeni od pažljivo složenog kamenja, dok je u sredini svakoga kamena „škrinja“ u koju su se polagali posmrtni ostaci. Svaka „škrinja“ je imala kameni poklopac. Na žalost, poklopce su pljačkaši grobova odavno maknuli. Na nekropoli su pronađene perle, bakreni ukrasi, ostaci kostura. Pretpostavlja se da su tijela umrlih prvo bila izložena na nekoj drugoj lokaciji, a zatim, tek po raspadu tijela, posmrtni ostaci su bili položeni u tumul. 

Najveći tumul zapravo se sastoji od dva tumula. Na početku je postojao jedan, zatim je do njega napravljen drugi tumul i naknadno su povezani u veliki tumul. Tumuli su, bez obzira što su niski, bili vidljivi izdaleka. Unatoč postojanju nekropole Mušego, neki grobovi otkriveni su i unutar gradine Monkodonje. Tako izgleda da je i u prapovijesti bilo onih s privilegijama.

Nema komentara:

Objavi komentar