petak, 12. lipnja 2020.

Omišalj - Fulfinij

Kraj Omišlja, na predjelu Mirine (uvala Sepen) nalaze se ostaci antičkog grada Fulfinija. U antici, osim grada Krka i Fulfinij je bio važno naselje na otoku Krku. Grad je nastao u 1.st.n.e., u doba Flavijevaca, prvenstveno zbog zaštićene uvale u kojoj je bila antička luka. Kod gradnje novih gradova stari Rim prvo je isplanirao izgled grada, tek bi zatim započela izgradnja. 

Zato je i Fulfinij imao pravilan raspored ulica, trgove, vodovod, nekropole neposredno uz grad. I Fulfinij je imao terme u kojima su se namakali njegovi stanovnici prepričavajući najnovije tračeve i političke intrige. Centar gradskog života bio je, naravno, Forum (prva fotografija). Ovdje su se donosile važne odluke, odvijala su se suđenja, a bio je i omiljeno mjesto okupljanja. Tijekom 1.st., na forumu je sagrađen jednostavan hram na čijem pročelju su se nalazila 4 stupa. Na zapadnoj strani foruma bila je jedna dugačka zgrada sa nizom prostorija. Na istočnom dijelu foruma nalazila se druga dugačka zgrada s nekoliko manjih prostorija i unutrašnjim dvorištem s trjemovima

U 3.st. forum je izmijenjen. Tada je napravljen manji trg na čijoj se sredini nalazilo postolje. Vjerojatno je na postolju bio neki kip ili natpis od velike važnosti za Fulfinij. Na periferiji Fulfinija, u 5.st., sagrađena je ranokršćanska crkva koja je danas najbolje sačuvana. U crkvu je ugrađen dio građevinskog materijala iz antičkog Fulfinija. Stupovi crkve nekada su se vjerojatno nalazili na forumu. Uz vrlo veliku crkvu postojalo je groblje te veliko dvorište (klaustar). Tijekom rekonstrukcije otkrivene su grobnice i jedan dobro sačuvan sarkofag.

Nema komentara:

Objavi komentar