srijeda, 22. srpnja 2020.

Umag – stari dio grada

Stari dio Umaga prepun je interesantnih detalja. Na Trgu Venezije (trg sa župnom crvom) započinje niz uskih uličica. Ako na Trg Venecije dolazite Ulicom Giuseppea Garibaldija, između kućnih brojeva 19 i 21 nekada su postojala gradska vrata s pokretnim mostom. S Trga Venecije možete ući u Slijepu ulicu gdje je, na kućnom broju 5, grb obitelji de Franceschi. 

Starih grbova u Umagu ima još, kao i predivnih prozora. U ulici Epifanio, na kućnom broju 3, ispod prozora uzidan je prednji dio ranokršćanskog sarkofaga iz 5.st. U Ulici Maria Bemba, na broju 6, iznad vrata je uzidan natpis na kojem piše da je kuća sagrađena 1782. voljom Pelegrina Bosea. Ulica koja prati obalu je Riječka ulica. U ulici je niz predivnih starih kuća, a na broju 39 i 41 ugrađeni su reljefi lopata (druga fotografija). Očito su nekadašnji stanovnici ovih kuća željeli obilježiti čime se bave (vjerojatno su bili poljoprivrednici). 

U istoj ulici na broju 4 nalazi se natpis koji govori da je kuću dao 1749. sagraditi Zuanne Balanza. Na nekim kućama zapaziti ćete kamene izbočine s rupom tik do prozora (prva fotografija). U rupe se stavljao drveni štap. Tako se mogao sušiti veš, ali i staviti tkanina kojom bi se prozor zaštitio od sunca ili znatiželjnih pogleda.

Nema komentara:

Objavi komentar