subota, 5. rujna 2020.

Krk – nekropole

Na uzvisini iznad starog dijela grada Krka nalazila se antička nekropola. Ovdje su otkriveni antički nadgrobni spomenici, kosti, urne i niz predmeta među kojima su posudice, šalice i tanjuri. Njih su na grob donosili članovi obitelji organizirajući ručak na godišnjice smrti članova obitelji. Na istoj lokaciji su poslije pokapani prvi kršćani, a zatim su sagrađeni samostan benediktinaca i crkva Svetog Lovre. 

Od crkve su sačuvani samo stupovi koji se danas nalaze na trgu Kamplin. Benediktinci su koristili samostan do kraja 15.st. Nakon gradnje katedrale, oko katedrale je bilo groblje, a groblja su bila i oko drugih crkvi u gradu. U ovoj su se fazi oko crkve Svetog Lovre pokapali samo stranci i nesretnici osuđeni na smrt. Jedna nekropola nalazila se u uvali Svetog Jurja. Jedan antički nadgrobni spomenik ugrađen je u gradsku kulu (na prvoj fotografiji). Na njemu je prikazan bračni par. Njihova imena su nepoznata jer donji dio nadgrobnog spomenika nije sačuvan. Po stilu izrade nadgrobnog spomenika (stela) i po frizuri supružnika spomenik se datira u razdoblje oko 40.g.n.e. 

Nadgrobni spomenik je ugrađen u kulu 1407. godine, a iznad njega je šestokraka zvijezda koja se nalazila na starijem grbu obitelji Frankopan. Ovaj se grb koristio do 1430. Pišući o nadgrobnim spomenicima teško je izostaviti niz cipusa otkrivenih na Krku iz 1. i 2.st.n.e. Cipusi su cilindrični nadgrobni spomenici (na drugoj fotografiji) napravljeni od lokalnog kamena, visine stotinjak centimetara. Cipuse su na grobove stavljali Liburni. Dio cipusa sadrži natpise na latinskom što samo govori o romanizaciji starosjedioca. Neke od cipusa možete vidjeti u kaštelu Frankopan u Krku.

Nema komentara:

Objavi komentar