ponedjeljak, 12. listopada 2020.

Istra - povijest vinarstva i maslinarstva

Već u antici mnogi su spominjali istarska dobra vina i maslinova ulja; Strabon, Plinije Stariji, Marcijal, Herodian, Kasiodor... Istarski proizvodi uglavnom su se prodavali u rimske provincije Norik i Panoniju, ali i dalje. Najviše vina i maslinovog ulja proizvodile su velike vile rustike (gospodarske vile). Po maslinarstvu i kvaliteti maslinovog ulja Plinije Stariji svrstao je Istru zajedno sa španjolskom Betikom na drugo mjesto od svih provincija Rimskog Carstva. Kasiodor, osim vina, navodi da je Istra u 6.st. bila žitnica Ravene. 

Proizvodi su se transportirali u amforama. Amfore su imale šiljasto ili okruglo dno, već s obzirom jesu li stajale ukopane u zemlju ili su bile postavljene na stalke. U amforama su se najviše čuvali ulje, vino i žitarice. Prve amfore pojavile su se u Grčkoj, u 10.st.p.n.e. Najviše amfora proizvodilo se na Rodosu i Tasosu. Rimske amfore proizvodile su se duž cijelog Rimskog carstva. U Istri, osim manjih radionica amfora, najveće su radionice bile u Fažani i Loronu. Istra je i danas poznata po vinima i maslinovim uljima. Istra spada u najkvalitetnije maslinarske regije svijeta i po najutjecajnijem svjetskom vodiču za vrhunska maslinova ulja „Flos Olei“. Istovremeno, i istarska vina dobivaju svjetske nagrade.

Nema komentara:

Objavi komentar