Već u antici mnogi su spominjali istarska dobra vina i
maslinova ulja; Strabon, Plinije Stariji, Marcijal, Herodian, Kasiodor...
Proizvodi su se transportirali u amforama. Amfore su imale šiljasto ili okruglo dno, već s obzirom jesu li stajale ukopane u zemlju ili su bile postavljene na stalke. U amforama su se najviše čuvali ulje, vino i žitarice. Prve amfore pojavile su se u Grčkoj, u 10.st.p.n.e. Najviše amfora proizvodilo se na Rodosu i Tasosu. Rimske amfore proizvodile su se duž cijelog Rimskog carstva. U Istri, osim manjih radionica amfora, najveće su radionice bile u Fažani i Loronu. Istra je i danas poznata po vinima i maslinovim uljima. Istra spada u najkvalitetnije maslinarske regije svijeta i po najutjecajnijem svjetskom vodiču za vrhunska maslinova ulja „Flos Olei“. Istovremeno, i istarska vina dobivaju svjetske nagrade.
Nema komentara:
Objavi komentar