nedjelja, 18. listopada 2020.

Kraljevica - Uvala Scott i Črišnjevo

Prije no što je sagrađen most, do otoka Krka dolazilo se trajektom (Črišnjevo – Voz). Kao mala, obožavala sam doći s tatom u uvalu Črišnjevo i gledati automobile kako se ukrcavaju na trajekt. Naravno, ovo je bila opcija kada je bilo loše vrijeme pa nisam bila na kupanju. 

Danas je u uvali kupalište i popularan restoran „Sidro“ još popularnijeg vlasnika Prdele (Žarko Žeželić). Uvala Črišnjevo je poznata i po originalnim spektaklima, od balinjerade nadalje (balinjerada – razno razna „vozila“ na kotačićima, s kojima se ljudi spuštaju nizbrdo i, skupa s tim čudnovatim „vozilima“ na kraju skoče u more). Sedamdesetih godina 20.st. u uvali Scott otvoren je tada vrlo popularan i moderan hotelski kompleks (prva fotografija). Uvala je dobila ime po nekadašnjem vlasniku imanja. Alexander Scott of Coldhouse bio je rođak škotskog pjesnika i romanopisca Waltera Scotta (1771-1832) i prijatelj engleskoga pjesnika Lorda Byrona. Alexander Scott je najčešće boravio na imanju u Gorskom Kotaru. Bio je oženjen za Cristinu Adamić, kćerku trgovca iz Rijeke. U prvoj polovici 19.st. u ovoj je uvali (danas uvala Scott) kupio imanje. Na imanju je sagradio manji ljetnikovac, konjušnicu i ribarsku kuću. Sve su zgrade sačuvane do danas. 

Cijeli posjed je bio ograđen kamenim zidom. Imanje je imalo prelijepi vrt s cvijećem, vinovom lozom i smokvama. Alexander Scott je obožavao konje. Njegov omiljeni konj bio je jedan bijeli konj. Nekadašnja štala je postala noćni klub (druga fotografija), a zbog Scottovog bijelog konja zove se „White horse“. Ljetnikovac obitelji u uvali je danas taverna. Alexander Scott je umro u Rijeci 18. studenog 1860. i pokopan je u obiteljskoj grobnici na Kozali.

Nema komentara:

Objavi komentar