ponedjeljak, 30. studenoga 2020.

Bakar - Bakarska torta

Volim tradicionalne torte, s kremom, jajima, s dovoljno šećera i svega što čini klasičnu, finu tortu. Ne volim ove nove moderne kolače koji su ili prelagani i s toliko malo šećera da ih ni ne ubrajam u kolače, ili pak imaju ogromnu količinu tamne čokolade da su čak i meni preteški i prezasitni. U Kraljevici sam skoro svaki dan u „Pekari Vrbnik“. I to ne samo zbog kruha. Otkrila sam tortu, taman po mom ukusu. Torta je baš prava starinska torta. Ima dvije vrste biskvita, svjetlu kremu, orahe, šećera ni premalo ni previše. Tada nisam znala o torti ništa drugo osim da se zove „Bakarska torta“. 

Tek sam kasnije, na stranicama Turističke zajednice Grada Bakra, otkrila priču o „Bakarskoj torti“ (i ovu fotografiju). Recept star oko 150 godina bio je poznat nekolicini bakarskih obitelji, a ugledao je svjetlo dana zahvaljujući projektu „Baštinska škrinjica“ kojeg je pokrenula Turistička zajednica Grada Bakra. Ovom inicijativom pozvani su stanovnici Bakra i okolice da svojim znanjem i sjećanjima na prošla vremena obogate turističku ponudu ovoga kraja. Tako se pojavio stari recept za Bakarsku tortu, a izrada torte povjerena je „Pekari Vrbnik“. „Pekara Vrbnik“ nalazi se na nekoliko lokacija na otoku Krku, u Kraljevici, naravno i u Bakru do Jaza. U svakom slučaju ljubiteljima tradicionalnih kolača Bakarsku tortu preporučujem.

Nema komentara:

Objavi komentar