Bakar je poznat po baškotima (fotografija preuzeta sa stranica Turističke zajednice Bakar), okruglom suhom pecivu kojeg
se i danas može kupiti u pekari u Bakru. Baškot je došao u Bakar s ribarima iz Chioggie. Ovo suho
pecivo možete jesti mjesecima, namačući ga u kavu, čaj… Upravo je zato baškot bio
neizostavni dio nekadašnjih brodskih kuhinja. Doduše, mornari su ga obično namakali u
vinu.
Kvalitetu
baškota znali su ispitivati bacanjem s određene visine na pod; kvalitetniji
baškot je bio onaj koji se na podu razlomio u više komadića. Baškot je odabran i za službeni suvenir grada Bakra.
Kada posjetite Bakar, navratite u pekaru i kupite baškote, obično je po
nekoliko njih nanizano na uže. U ateljeu na rivi možete za uspomenu kupiti
baškote napravljene od keramike.
Bakar je poznat po baškotima (fotografija preuzeta sa stranica Turističke zajednice Bakar), okruglom suhom pecivu kojeg se i danas može kupiti u pekari u Bakru. Baškot je došao u Bakar s ribarima iz Chioggie. Ovo suho pecivo možete jesti mjesecima, namačući ga u kavu, čaj… Upravo je zato baškot bio neizostavni dio nekadašnjih brodskih kuhinja. Doduše, mornari su ga obično namakali u vinu.
Kvalitetu baškota znali su ispitivati bacanjem s određene visine na pod; kvalitetniji baškot je bio onaj koji se na podu razlomio u više komadića. Baškot je odabran i za službeni suvenir grada Bakra. Kada posjetite Bakar, navratite u pekaru i kupite baškote, obično je po nekoliko njih nanizano na uže. U ateljeu na rivi možete za uspomenu kupiti baškote napravljene od keramike.
Nema komentara:
Objavi komentar