subota, 5. ožujka 2022.

Kraljevica – tajna jednog portuna

Ponekad kada šećemo poznatim ulicama uopće ne uočavamo detalje. Zadnje ljeto, nakon otprilike pedeset ljeta koje sam provela u Kraljevici, slučajno sam ugledala godinu uklesanu na portun kuće na adresi Braće Radića 3. Na portunu stambene zgrade sagrađene nakon Drugog svjetskog rata uklesani su inicijali FN (barem mislim da su to ta slova mada bi inicijali mogli biti i TN) te godina 1798. 

Na žalost, ni nakon listanja knjiga o prošlosti Kraljevice, nisam odgonetnula čiji su to inicijali. Očito je godina 1798. bila godina izgradnje kuće, ali sigurno ne kuće koja je danas na ovoj lokaciji. Uspjela sam pronaći stare fotografije koje su barem djelomično „ispričale“ priču o nekadašnjoj kući na ovom mjestu. Riječ je o nekoliko fotografija iz prve polovice 20.st. Ovdje je nekad bila kuća s prizemljem i jednim katom, a na krovu je imala jednu krovnu kućicu. Osim glavnog portuna (onog s uklesanom 1798. godinom)  postojala su još dva slična, ali nešto manja. 

Ulaz koji se nalazio bliže Zrinskom trgu bio je ulaz u kavanu (na staroj fotografiji vide se ispred ulaza grupa ljudi, stolovi i stolice). Prvo je to bila "Gradska kavana", a zatim "Kavana Zagreb".  Zbog blizine brodogradilišta, u bombardiranjima u Drugom svjetskom ratu ovaj dio Kraljevice je jako stradao. Tada je stradala i „kuća s portunom“. Nakon rata, na njezinim ruševinama, sagrađena je današnja stambena zgrada, a kao ostavština iz prošlosti ostao je portun star više od 220 godina. Malo za zabavu, po meni i današnja kuća na ovoj adresi ima tajnu, dapače ima dvije tajne. Prije nego pomislite da sam totalno skrenula, nije li zapravo misterij kako u malom dućanu „Zvončica“ i u željezariji (ista obitelj je vlasnik i Zvončice i željezarije u ovoj kući) možete pronaći sve što vam zatreba, pa ponekad i ono čega nema u velikim centrima😊😊.

Nema komentara:

Objavi komentar