nedjelja, 21. travnja 2024.

Motovun – grb s pet kula

Na grlu bunara ispred hotela Kaštel (nekada palača Polesini) nalazi se jako star grb Motovuna na kojem je Motovun s jednom kulom. Noviji grbovi, pa i ovaj koji se danas koristi, prikazuju Motovun s pet kula jer se u jednoj fazi u prošlosti na vrhu brežuljka doista nalazilo pet kula. Kula je bilo i više, no one se nisu nalazile na vrhu brežuljka, bile su niže na padinama. Kroz povijest, broj kula i izgled zidina mijenjali su se zbog razvoja novog oružja i širenja grada. Danas su najbolje sačuvane najstarije zidine. Ove zidine su iz 11. i 12. stoljeća, redovito su se održavale, a osim obrane s vremenom su dobile još jednu važnu ulogu, postale su potporni zidovi (zidine koje su sagrađene kasnije nisu imale ovu ulogu, pa su sačuvani samo mali dijelovi). 

Prije 14. stoljeća na zidinama su napravljeni prsobrani. Prsobrani su maknuti vjerojatno početkom 17. stoljeća, do danas su sačuvani samo na jedinoj sačuvanoj kuli (to je zvonik crkve Svetog Stjepana). Osim kule - zvonika, ovaj najuži prsten zidina imao je i kulu Torre del Leone, kulu Torricino Grande, kulu Carrara i kulu Franco (ukupno pet kula). Kule su porušene otprilike u vrijeme kada su sa zidina maknuti prsobrani. Kroz ovaj prsten zidina vodila su gradska vrata koja su sačuvana do danas. Današnji izgled ovih gradskih vrata nastao je u 16. stoljeću, vjerojatno za vrijeme podestata Francesca Mema jer se iznad vrata nalazi grb obitelji Memo. Još su vidljive udubine pomoću kojih su se vrata mogla zatvoriti rešetkama. U drugoj fazi, tijekom 12. i 13. stoljeća, napravljen je drugi prsten zidina od kojega su sačuvani samo tragovi. Gradnjom ovog novog prstena zidina, kaštel je bio zaštićen s dvostrukim zidinama, a nove zidine su štitile i kuće u podgrađu. Od ovih zidina najbolje su sačuvana gradska vrata Nova vrata (Porta Nuova) i dio bedema ispod komunalne palače. 

Današnji izgled Novih vrata nastao je početkom 17. stoljeća kada je podestat bio Marco Pasqualegio. Nad vratima su se nalazili prsobrani, no 1607. umjesto prsobrana napravljen je krov, a rešetke kojima su se vrata zatvarala zamijenjene su debelim hrastovim vratima. I ovaj prsten zidina imao je nekoliko kula: kulu Barbakan, kulu Fossal i kulu Svetog Ciprijana. Kako Gradiziol (ulica kojom se penjete prema starom dijelu Motovuna) nije bio zaštićen zidinama, na padini koja nije jako strma sagrađen je zid uz kojega je prokopan jarak. Na talijanskom jeziku riječ fosso znači jarak, tako je nastala ulica Fossal. Na najnižoj točki Fossala su se nalazile kula Fossal i jedna gradska vrata, a postojala su i mala gradska vrata Portizza. Gradiziol nije bilo potrebno štititi na sjevernoj strani koja je puno strmija. U vrtu samostana servita pronađeni su ostaci bastionskog sustava. Početkom 13. stoljeća započela je gradnja zidina koje su štitile podgrađe Borgo (dio Borga nastao u 12. stoljeću). Kroz ove zidine su vodila gradska vrata Svetog Ciprijana koja su se nalazila kraj crkve Svetog Antuna Padovanskog (crkva je do 15. stoljeća bila posvećena Svetom Ciprijanu). U trećoj, ujedno i posljednjoj fazi gradnje zidina (14.st.) zidine su dodatno proširene zbog zaštite novosagrađenog dijela Borga. Kroz njih su vodila gotička vrata koja postoje i danas (na drugoj fotografiji).

Nema komentara:

Objavi komentar