Biska je autentična istarska rakija koja je radi od komovice, imele i nekoliko vrsti trava. Naziv "biska" nastao je od latinskog naziva za imelu (Viscum album). Plodovi imele su otrovni, ali ostatak biljke ima ljekovita svojstva (relaksira, ima protuupalni učinak, regulira krvni tlak, poboljšava cirkulaciju, djeluje na rad srca i bubrega). Biska može biti i u slađim varijantama.
Biska u kombinaciji s medicom (također autohtonom istarskom rakijom od meda) zove se medimela. "Tajnoviti" dio priče o biski je njezino korištenje u druidskoj magiji Kelta koji su obitavali na ovom području prije oko 2.000 godina. I Kelti su poznavali ljekovite učinke biske, ali su tome pridodali i ulogu biske u čuvanju od uroka i duhova. Znači, biska se prvi put radila u Istri prije otprilike 2.000 godina. U Istri je pronađen i stari recept za bisku, pisan na glagoljici, tako da očito biska u Istri ima kontinuitet. Najpoznatije su biske iz Huma ("Humskoj konobi" originalni tajni recept ostavio je humski župnik i travar (Josip Vidou) te biska iz Vrha, ali se radi po cijeloj Istri.
Nema komentara:
Objavi komentar