srijeda, 9. listopada 2019.

Svetvinčenat

Svetvinčenat je dobio ime po crkvi Svetog Vincenta, sagrađenoj u 12. stoljeću. Ova crkva se nalazi na groblju. Po mišljenju mnogih, Svetvinčenat je najljepši primjer planiranog urbanizma u Hrvatskoj. Pietro Morosini (koji je kasnije postao mletački dužd) dobio je ovdje posjed i započeo plansku izgradnju naselja.

Pretpostavlja se da su oko 1490. godine na projektu radili najpoznatiji arhitekti rane renesanse iz Venecije; krug arhitekata oko Maura Cordusia, a možda čak i sam Mauro Cordusio. Geometrijsko planiranje i kasnija izvedba najbolje se mogu zamijetiti na glavnom gradskom trgu (Placa) gdje se nalaze i svjetovna i crkvena i komunalna vlast. Uz sjeverni dio Place proteže se Kaštel Grimani, najsačuvaniji kaštel Istre i najveća građevina u Svetvinčentu (najstarija tvrđava datira iz 13. stoljeća).

Na južnom dijelu Place nalazi se gradska loža, dok je na istočnom Crkva Navještenja Marijina. Usred trga nalazi se veliki bunar. Na trgu su i stare kuće, jednokatnice. Predivnih starih kuća, pritom i obnovljenih, ima i u okolnim uličicama. Usred kaštela 1632. godine spaljena je "vještica" Marija Radoslović. "Trač rubrika" kaže da je jedina njezina krivica bila - ljubavna veza s jednim od Grimanija.

Nema komentara:

Objavi komentar