subota, 26. listopada 2019.

Završje i istarski kosi toranj

S desne strane rijeke Mirne, zapadno od Livada, smjestio se mali istarski gradić Završje. Talijanski naziv mu je Piemonte d' Istria. U antici se ovdje nalazila rimska utvrda. Iz tog razdoblja pronađeni su rimski grobovi, natpisi na latinskom, ostaci antičke ceste. Prije Rimljana i ovdje je postojala prapovijesna gradina. 

Prvi pisani trag o Završju datira iz 1102. godine kada se Završje spominje u darovnici markiza Urlicha II (koji je darovao Završje akvilejskom patrijarhu). Neko je vrijeme gradić bio u vlasništvu pazinskih grofova, dok ga nije osvojila Venecija (1348. godine). Srednjovjekovno Završje bilo je okruženo dvostrukim zidinama, a u grad je vodilo dvoje vrata. Danas je Završje gotovo napušteno no o "slavi davnih vremena" svjedoče njegove zgrade i crkve i ostaci kaštela. Crkva Svete Marije od Krunice sagrađena je u 16.st. i tada je u crkvi pokopan portugalski plemić Pietro Finees. Crkva je imala niz vrijednih predmeta. Među njima je bio skupocjeni pehar s ocakljenim medaljonima iz 1476. kojeg je crkva prodala krajem 18. stoljeća. 

Pehar je bio u Rotschildovoj zbirci, a danas se nalazi u Louvru. Do crkve je kaštel, sagrađen u 11. stoljeću. Kaštel je bio palača obitelji Contarini koji su bili vlasnici Završja tijekom tri stoljeća. Iznad gradskih vrata je njihov obiteljski grb. Crkva Svetog Roka nalazi se izvan gradskih zidina, a sagrađena je 1556. godine. Svojevrsni simbol Završja je zvonik crkve Svete Marije od Krunice. Na vrhu zvonika je ravni krov s prsobranima. Zvonik je nagnut četrdeset centimetara prema sjeveru tako da i Istra ima svoj kosi toranj.😉 Ma koliko god mjesto bilo malo, odmah kraj Završja nalazi se i velika crkva Svetog Ivana i Pavla.

Nema komentara:

Objavi komentar