srijeda, 29. siječnja 2020.

Vrsar - obala

U antici je naselje postojalo uz more, ne na brežuljku kao što je to danas. Crkva Svete Marije od Mora u luci sagrađena je na ostacima jedne antičke gospodarske vile (vile rustike). Crkva je sagrađena u 8.st., a današnji je izgled nastao najvećim dijelom u 12.st. 


Crkva je trobrodna. Na zidovima su nekada bile naslikane freske. Najstariji sloj fresaka naslikan je u 9. ili 10.st., a noviji sloj je iz 16.st. Na žalost, samo su fragmentarno sačuvane i to uglavnom u apsidi crkve. 
Nekada se uz crkvu nalazilo groblje. Vrsarski moćnici pokapali su se unutar crkve pa su se na podu nalazile nadgrobne ploče s latinskim tekstom. Uz crkvu se nalaze ostaci starog samostana karmelićana, iz 12. ili 13.st. Kasnije su karmelićane zamijenili franjevci. 


U blizini se nalazila jedna od najstarijih ranokršćanskih bazilika u Istri. Bazilika je otkrivena u prvoj polovici 20.st., a sagrađena je u 4. ili 5.st. dok joj je u 6.st. dozidana apsida. Danas su ostaci bazilike pod zemljom. Kada je otkrivena, istraženi su njezini podni mozaici s motivima iz životinjskog (ribe, ptice) i biljnog svijeta (lišće, grožđe).

Nema komentara:

Objavi komentar