subota, 28. ožujka 2020.

Sveti Martin

U Svetom Martinu (okolica Labina) definitivno je najpoznatija nekadašnja palača obitelji Lazzarini Battiala (prva fotografija). Palaču i okolne zgrade sagradila je obitelj Lazzarini 1797. godine. Ženidbom Margarithe iz obitelji Battiala s barunom Ludovicom iz obitelji Lazzarini 1825. godine nastala je obitelj Lazzarini Battiala. 


Nikola Lazzarini još je početkom 20.st. brinuo o imanju u Svetom Martinu. Na imanju je nekoliko zgrada. Za razliku od sličnih posjeda, ovdje je stambeni dio bio manji dok su gospodarske zgrade veće. U nekima od zgrada živjeli su ljudi koji su radili na imanju, a u nekima su bile konjušnica, staje i veliki vinski podrumi (barun Nikola Lazzarini bio je agronom). Kompleks ima jedno krilo sa specifičnom kulom s dva sata, normalnim i sunčanim satom. 


Za razliku od mnogih veleposjedničkih vila iz ovog razdoblja, posjed u Svetom Martinu je obnovljen i u njemu je agroturizam „Kaštel Pineta“. U hotelu je nekoliko apartmana, zatvoreni bazen, podrum s merlotom, malvazijom i rakijama koje proizvodi obitelj Radičanin. Priroda oko Svetog Martina i park na imanju su famozni, a tišina je savršena za odmor. Prije no što dođete do vile proći ćete kraj crkve Sv. Martina sagrađene 1907. godine. Blizu kompleksa nalazi se zaštićeni spomenik kulture, crkva Sv. Marije od Zdravlja iz 1632. godine (druga fotografija).

Nema komentara:

Objavi komentar