subota, 28. ožujka 2020.

Sveti Ivan od Šterne

Kako u Istri postoji veći broj naselja s nazivom Sveti Ivan, da ne dođe do zabune imenu se uvijek pridodala neka specifičnost tog kraja. Ovaj Sveti Ivan zove se St. Giovanni della Cisterna (Sveti Ivan od Šterne), zbog izvora pitke vode u selu. Crkva Svetog Ivana Krstitelja (nalazi se uz cestu koja vodi kroz mjesto) sagrađena je 1670. godine, na istom mjestu gdje je bila crkva sagrađena u 14.st. Sveti Ivan od Šterne je poznat po kaštelu sagrađenom krajem 17.st. 

U njega su ugrađeni dijelovi srednjevjekovnog dvorca. Prvo je posjed bio u vlasništvu obitelji Scampicchio. Mirazom iz 1688. vlasnik postaje obitelj Polesini koja je sagradila kaštel. Pretpostavlja se da je, još u vrijeme dok je vlasnik bila obitelj Scampicchio, nacrt za kaštel napravio slavni Andrea Palladio. Na imanju obitelji Polesini je kompleks zgrada. Glavna, rezidencijalna zgrada je najveća, dok su okolne manje zgrade bile gospodarske. Stražnji izlaz iz rezidencijalne palače vodi do šterne. Originalno stubište rezidencijalne palače krajem 19.st. obitelj Polesini preselila je na otok Svetog Nikole kod Poreča gdje je također imala posjed.

Broj komentara: 8:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Lucija, drago mi je da pratite moj blog. Ipak bih naglasila da nije riječ o vjerskom blogu nego prvenstveno turističkom blogu koji je namijenjen ljubiteljima Istre i okolice :) Hvala na razumijevanju :)

    OdgovoriIzbriši