subota, 25. travnja 2020.

Kraljevica nekad – hoteli Almis i Zagreb

Nekadašnji hotel Almis (prva fotografija) nalazi se na rivi u Kraljevici. Kako je Kraljevica nekada bila luka za žito, u luci je postojalo nekoliko skladišta. Jedno od skladišta bilo je i u ovoj zgradi. Žito se u Almis dopremalo s njegove stražnje strane (danas Frankopanska ulica). Preko mostića (koji danas ne postoji) žito se dovozilo i skladištilo na tavanu. 

Tada ova zgrada nije bila hotel već kuća trgovca i brodara Polića i njegovih sinova pa se zgrada zvala „Kuća Polić“. Izuzetno bogata i školovana obitelj često je imala poznate goste; Jana Nerudu, Augusta Šenou i mnoge druge. Ne znam točno kada je zgrada postala hotel, ali na žalost znam da je na samom kraju 20.st. zgrada zatvorena i napuštena. Sa sjetom se sjećam terase ispred hotela Almis, muzike i ljudi koji su ovdje provodili ljetne večeri. Uz rivu je nekada postojao je i vrlo zgodan hotel „Zagreb“ (druga fotografija). 

Zbog velikog zida iza hotela lokacija se zove „Pod Velim zidom“. Prije no što je sagrađen hotel, ovdje je bilo skladište u vlasništvu obitelji Tomac. Vatroslav Arćanin, zajedno s obitelji Blažević, kupio je skladište i  nekoliko okolnih zgrada i uredio mali hotel sa šesnaest soba. U hotelu „Zagreb“ bilo je i prvo kino u Kraljevici. Na žalost hotel je srušen u bombardiranju u II svjetskom ratu i nikada nije obnovljen. 

Nema komentara:

Objavi komentar