subota, 25. travnja 2020.

Kraljevica – turizam u prošlosti

Početkom 20.st. Kraljevica je bila poznata po vrlo velikom i raskošnom hotelu „Liburnia“. Vlasnik i investitor bio je Philipp Ritter von Olschbaur, a hotel je sagrađen 1904. u secesijskom stilu. U potrazi za starim razglednicama Kraljevice, na većini razglednica je upravo hotel „Liburnia“ u prvom planu. Tada je boravak u ovom hotelu (i slanje razglednica) bio stvar prestiža. 

Poslije je u zgradi bila bolnica i mjesto za oporavak invalida. S nastankom naše države uspjeli smo upropastiti puno toga, pa i bolnicu koja je danas jedna velika ruševina. Iz prošlosti turizma u Kraljevici, ne smijem izostaviti vilu Nirvana na Fortici (prva fotografija). Nekada je to bila Napoleonova utvrda, zatim je postala vila Nirvana. Kasnije je znatno proširena, svakim proširenjem gubila je svoj nekadašnji štih no i danas predstavlja lijepo zdanje tik do mora. Još dok sam bila dijete u uvali Carovo bio je maleni hotel „Carovo“, a kraj njega je bio mali kamp. Na poluotoku Oštru bio je popularan hotel „Praha“. Hotel „Praha“ sagradili su tridesetih godina 20.st. braća Barak iz Češke. U ovom razdoblju na Oštru je sagrađeno niz lijepih vila, a napravljena je i cesta uz more. Ni hotel Praha više ne postoji. 

Do današnjih dana preživio je kamp na Oštru. Štoviše, ne samo da je preživio nego je obnovljen. Nekada je kamp bio znatno veći pa su, u srcu sezone, maleni šatori bili i na ogoljenoj strani poluotoka prema Kraljevici. Na koncu, gost Kraljevice bio je i Menci Clement Crnčić (1865-1930). Za slike „Bonaca“ i „Školj svetog Marka“ ključnu ulogu imao je upravo njegov boravak u Kraljevici. Naravno, nekada je postojao i hotel Zagreb (druga fotografija) koji se nalazio uz more, u uvali blizu ulaza u brodogradilište. I danas postoje njegove ruševine. Hotel Zagreb uništen je u bombardiranjima krajem 2. svjetskog rata.

Nema komentara:

Objavi komentar