utorak, 28. travnja 2020.

Kraljevica – stari i novi kaštel

Uz župnu crkvu u Kraljevici nalazi se stari barokni kaštel (prva fotografija). Najstariji dio kaštela je onaj do crkve. Nešto noviji dio sagrađen je u prvoj polovici 17.st., u vrijeme Petra Zrinskog. Tada je sagrađen i drugi dvorac, veliki kaštel „Novi grad" no svi ga zovu - dvorac Frankopan (druga fotografija). Kasnorenesansni dvorac Frankopan sagradio je Petar Zrinski jer je želio veći i raskošniji dvorac od starog kaštela. Sagradio ga je po uzoru na kasnorenesansne dvorce u Italiji. Oko dvorca je bio jak bedem. Kada je sagrađen, dvorac je imao prizemlje i prvi kat. Drugi kat naknadno su sagradili isusovci u 19.st. Dodatkom drugog kata, prestale su kaštel nadvisivati četiri visoke kule, svaka na jednom uglu. 

Dvorac Frankopan je imao niz umjetnina, bio je raskošno opremljen, no sve je opljačkano nakon ubojstva vlasnika. Opljačkane su ne samo umjetnine već i stoka, bačve vina, žito, sol, baš sve što je nađeno na imanjima Frankopana. Čak su izbijani prozori što je nanijelo veliku štetu preostalim dijelovima dvorca. Izgleda da se zavjera protiv austrijskih vlasti upravo osmišljavala u Kraljevici. U knjizi „Iz prošlosti Kraljevice 1790 – 1990" piše da su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan smišljali svoj plan u velikoj dvorani dvorca koji je bio osvjetljen kroz arhitektonski izbušenu „ružu" te da je latinski izraz „Sub rosa" (izraz „pod ružom“ koji znači „u najvećoj tajnosti") nastao upravo zbog toga. Legenda kaže da je na dan njihove pogibije 1671. godine, maleno zvono obavijestilo malobrojne stanovnike tadašnje Kraljevice o njihovoj smrti. Ovo staro zvono je danas u staroj kapelici na kraljevičkom groblju. Predaja kaže da je maleni Marij, sin Frana Krste Frankopana, umro u Kraljevici u kaštelu Frankopan i da je pokopan u Starom kaštelu u Kraljevici. Ne zna se gdje se nalazi njegov grob, pretpostavlja se da je negdje u župnoj crkvi. 

Nakon Frankopana oba kaštela doživjela su niz promjena. Početkom 18.st. u Novom kaštelu bio je austrijski zatvor u kojeg su se najčešće zatvarali politički neistomišljenici. Početkom 19.st. u Kraljevici se nalazila bolnica za takozvanu „škrljevsku bolest" (sifilis). Bolnica je bila u Novom gradu, u dijelu starog kaštela, ali i po nekim privatnim kućama. Bolnica za liječenje sifilisa je zatvorena 1859. Tijekom njezinog postojanja, u Kraljevici se liječilo gotovo 15 tisuća ljudi, a umrlo ih je 759. Groblje bolnice nalazilo se na poluotoku Oštro. U bolnici su povremeno liječili i neke druge bolesti. Izgleda da je jedno groblje postojalo na mjestu gdje je brodogradilište. Godine 1881. vlasnice Novog grada postaju sestre milosrdnice Svetog Vinka iz Zagreba i u njemu otvaraju popravilište za djecu. Samo dvije godine kasnije, dvorac je prodan Isusovcima. Isusovci su obnovili dvorac i dogradili drugi kat. Zna se da je 1886. u Novom gradu bila 111 osoba; među njima su bila 32 filozofa, 18 retoričara i 29 novaka skolastika. U dvorcu je bila vrlo bogata knjižnica. Zgradu je od Isusovaca kupila hrvatska vlada 1910. godine. Krajem II svjetskog rata Nijemci su minirali dvorac Frankopan, no srećom mine nisu aktivirane.

Nema komentara:

Objavi komentar