subota, 23. svibnja 2020.

Ekspedicija na sjeverni pol - Tegetthoff

Brod Admiral Tegetthoff sagrađen je 1872. za austrougarsku ekspediciju na sjeverni pol. Zapovjednik broda i cijele ekspedicije bio je poručnik Karl Weyprecht, dok je zapovjednik istraživanja na kopnu bio natporučnik kopnene vojske Julius Payer. Brod je isplovio 1872. godine, a putovanje je trajalo više od dvije godine. 

Na sjevernom polu, brod je okovao led. Velika santa leda koja je „zarobila“ brod nastavila je plutati nošena morskim strujama. Na taj su način istraživači ipak došli do važnih otkrića, a otkrili su i jedan do tada nepoznati arhipelag kojeg su nazvali Zemlja Franje Josipa. Zemlja Franje Josipa otkrivena je 1873. godine uz značajan doprinos hrvatskih članova posade. 

Od 24 člana posade, čak dvanaest članova bili su Hrvati; Petar Lusina iz Cresa, Ante Večerina iz Drage kraj Rijeke, mornari Lovro Marola iz Rijeke, Petar Falešić i Juraj Štiglić iz Bakra, Jakov Sušić, Fran Letiš i Vicko Palmić, svi iz Voloskog, Josip Latković iz Plomina, Ante Katarinić iz Malog Lošinja, Ante Lukinović s Brača i Ante Zaninović s Hvara. Jedan lokalitet na novootkrivenom arhipelagu dobio je naziv Rt Fiume, po gradu Rijeci. Animaciju rekonstrukcije ove polarne ekspedicije napravili su Martin van der Meijde (Arnhem, Nizozemska) i Stipan Ujdur (Opuzen, Hratska).

Nema komentara:

Objavi komentar