subota, 6. lipnja 2020.

Rovinj - uvala Saline

Uvala Saline nalazi se sjevernije od Rovinja i proglašena je zaštićenim dijelom krajobraza „Rovinjski otoci i priobalno područje“ te je pod nadzorom Nature Histricae. Uvala je plitka, a u nju se ulijevaju potoci iz okoline. Miješanje slatke i slane vode te izmjena plime i oseke omogućili su razvoj specifične vegetacije. Uplovljavanje i sidrenje barki u uvali je zabranjeno zbog zaštićenih biljnih i životinjskih vrsti.

Uvala Saline najzaštićenija je uvala od vjetra u sjevernom dijelu rovinjskog akvatorija. Stoga je u antici ovdje postojala luka te je sagrađena cesta koja je uvalu spajala s antičkom cestom Via Flavia (cesta koja je spajala Pulu i Trst). U uvali su pronađeni ostaci antičkog mola, nekoliko grobova i ostataka manjih kuća. Naziv Saline nastao je zbog antičkih solana u uvali. Na rtu Fuma nalaze se ostaci crkve Svete Eufemije od Saline (druga fotografija). Pretpostavlja se da je na istom mjestu prvo sagrađena mala bizantska bazilika. Zbog toga je do danas sačuvan toponim Basilica kojim se označava plodno područje u blizini na kojem su otkriveni ostaci groblja. U blizini su postojali i antički kamenolomi pa se misli da su na groblju pokopani ljudi koji su radili u kamenolomima. 

Postoji mišljenje da je crkvica Svete Eufemije sagrađena od kamenih ostataka bizantske bazilike. Crkvica se koristila do 1946. godine. Nekadašnje vjerske procesije 18. svibnja i 13. srpnja obavezno su dolazile i do crkvice Svete Eufemije od Salina. Sjevernije od uvale Saline nalazi se Valalta, uvala koja je dobila ime po Svetom Ivanu od Valalte za kojega se vjeruje da je živio na ovom području. Postojala je i crkvica Svetog Ivana od Valalte. Crkva je bila posvećena 1439., no danas su od nje vidljivi samo ostaci zidova. Kada se gradilo turističko naselje Valalta otkriveni su ostaci antičke gospodarske vile, antički grobovi i ostaci kašteljera. Još sjevernije nalazi se uvala Svetog Feliksa, imenovana po crkvici Svetog Feliksa iz 15.st. Ostaci crkve se nalaze uz rivu. Na ovom području postoje ostaci još nekoliko sakralnih objekata iz 13. i 14.st.

Nema komentara:

Objavi komentar