srijeda, 7. listopada 2020.

Slavoluk Sergijevaca – bitka kod Akcija

Salvia Postuma iz obitelji Sergijevaca platila je svojim novcima izradu Slavoluka Sergijevaca tridesetih godina prije naše ere. Slavoluk je podignut u čast tri člana njezine obitelji, a ponajviše u čast Lucija Sergija Lepida, tribuna koji je sudjelovao u bici kod Akcija. Bitka kod Akcija predstavlja indirektnu povezanost Slavoluka Sergijevaca sa slavnom Kleopatrom. Meni se čini interesantnim znati i ovu priču o pulskom slavoluku. Događaji koji su prethodili bici kod Akcija bili su povezani sa još jednom slavnom osobom rimske povijesti, Cezarom. Cezar je vladao u prvom trijumviratu (zajednička vladavina Cezara, Krasa i Pompeja). Prvo je Kras (Marcus Licinius Crassus) poginuo u ratu s Partima 53.g.p.n.e. Kras je bio jedan od najbogatijih ljudi u Rimu, no, kako to već biva, bogatima nikad dosta novaca pa je napao Partiju da se dodatno obogati. Kako vidimo, pokušaj bogaćenja završio je Krasovom smrću. Ubrzo su Cezar i Pompej započeli građanski rat koji je završio pobjedom Cezara. Cezar si je tada dodijelio apsolutnu moć, ovlasti Rimskog Senata sveo je na smijuriju i time je Rim praktički prestao biti Republika i postao Rimsko Carstvo s Cezarom na čelu. 

Na vrhuncu moći, na martovske ide (15. ožujka 44.g.p.n.e.) Cezar je ubijen. Pri ulasku u Senat ubili su ga Marko Junije Brut, Gaj Kasije Longin i Gaj Trebonije zadavši mu dvadesetak uboda nožem. Ubojice su bili pristaše nekadašnje Republike. Za nastavak naše priče važno je napomenuti da je Kleopatra bila dugogodišnja Cezarova ljubavnica i s njim je imala sina Cezariona. U trenutku kada je ubijen Cezar, Marko Antonije bio je konzul pa je preuzeo vlast. Pametno odigranim potezima, Antonije je izbjegao građanski rat između pristalica Cezara i republikanaca. Tada se na rimskoj političkoj sceni pojavila još jedna snažna ličnost, Oktavijan, Cezarov usvojeni sin. Na koncu je došlo do sklapanja drugog trijumvirata (zajednička vladavina Antonija, Oktavijana i Marka Emilija Lepida). Lepid je dobio vlast u Rimu, a Antonije i Oktavijan, nakon pobjede nad preostalim republikancima, podijelili su Rimsko carstvo na dva dijela. I tu se, nakon njezine veze s Cezarom, ponovno pojavljuje fatalna Kleopatra. Prvi susret Antonija s Kleopatrom bio je 41.g.p.n.e. i ubrzo je započela njihova ljubavna veza. Mada je bio oženjen s Rimljankom Oktavijom, Marko Antonije, suprotno rimskim zakonima, u Aleksandriji se oženio za Kleopatru. Antonije je svojim potezima uspio dignuti tlak Rimu; oženio se s Kleopatrom, proslavio je trijumf u Aleksandriji (a ne u Rimu), proglasio je da je stvarni nasljednik Cezara Cezarion (sin Cezara i Kleopatre), podijelio je istočne rimske provincije djeci koju je Antonije imao s Kleopatrom... Izazvao je skandal u Rimu kada je pismeno objavio da se rastaje od svoje rimske supruge Oktavije. 

Iz Vestinog hrama, mada su svi dokumenti pohranjeni u hramu morali biti tajni, Oktavijin brat uzeo je oporuku Antonija i ponovno sablaznio rimsku javnost obznanivši da Antonije želi biti pokopan uz Kleopatru u Aleksandriji. I onda je, uz obilato korišten PR, započeo rat između Oktavijana i Antonija. Službeno, Rim je objavio rat Kleopatri, neslužbeno je to bio Oktavijanov rat protiv Antonija. Ključnu ulogu u ovom ratu imala je bitka kod Akcija. U početku je, sportskim rječnikom, rezultat u bici između Antonija i Oktavijana bio 1:1, no tada se desilo nešto suludo. Prvo je Kleopatra sa svojim brodovljem otišla, oslabivši vojne snage Antonija. Zatim je svoje vojnike napustio i Antonije, pa je otišao za Kleopatrom. Dio ratne flote, ostavši bez vojskovođe, prešao je na stranu Oktavijana i bitka je završila fijaskom Marka Antonija i pobjedom Oktavijana. Godinu dana kasnije, 30.g.p.n.e. Oktavijan je osvojio i Aleksandriju. Antonije je, nakon što je čuo lažnu vijest da je Kleopatra umrla, izvršio samoubojstvo. Ubrzo nakon toga, umrla je Kleopatra. O njezinoj smrti postoji nekoliko verzija: od one da ju je prije svoje smrti otrovao Marko Antonije do one da je bila zarobljena od strane Oktavijana i sama se otrovala ugrizom zmije otrovnice koja je, po njezinom nalogu, u tajnosti prošvercana u prostoriju gdje je boravila. Kleopatra je pokopana zajedno s Markom Antonijem, ali je lokacija njihovog groba i dan danas nepoznata. Pretpostavlja se da se grobnica nalazi negdje blizu Aleksandrije. Njihovo troje djece odvedeno je u Rim, a u Rimu ih je odgajala Oktavija, sestra od Oktavijana i treća žena od Marka Antonija, ona od koje se razveo pismenim putem nakon što je oženio Kleopatru. Oktavijan se ubrzo proglasio rimskim carem Augustom I. I tako, kada se divite Slavoluku Sergijevaca, sjetite se Kleopatre i Antonija i bitke koja je bila početak njihovog kraja.

Nema komentara:

Objavi komentar