petak, 22. siječnja 2021.

Rovinj - Recepti iz Kuće o batani

Tradiciju čine nekadašnji običaji, priče, nošnje, vjerovanja, ali i recepti. Predivno je što postoje pojedinci i institucije koji ne dozvoljavaju da tradicija nestane već uporno rade na njezinoj promociji i prenošenju na mlađe generacije. Pisala sam o Bakarskoj torti, torti iz Bakra čiji se recept čuvao 150 godina i koju sam prvi puta probala ljeti 2020. Pisala sam i o starim receptima koje je u Tinjanu zapisivala Lidvina Depiera. Za Rovinj je možda i najlogičnije da knjiga starih recepata bude prvi izdavački poduhvat Eko muzeja „Kuća o batani“. 

Muzej ne samo da je otrgnuo batane od zaborava već su drvene batane postale i svojevrsni brand Rovinja. Ovim barkama stoljećima su rovinjski ribari lovili ribu i njome prehranjivali obitelji. Recepti u knjizi opisuju kako su nekada ribarske obitelji pripremale jela, jednostavno, ali su jela ukusna i zdrava, s puno ribe, rakova, školjki, uz začine koji su tradicionalni začini mediteranske, a time i istarske i rovinjske kuhinje. U knjizi je petnaest tradicionalnih recepata, od predjela do glavnih jela. Osim recepata, u knjizi su i natuknice na rovinjskom dijalektu, lokalne uzrečice... Knjiga je dvojezična. Jedno izdanje je na hrvatskom i talijanskom, drugo na engleskom i njemačkom jeziku. Knjiga se može kupiti u muzeju "Kuća o batani".

Nema komentara:

Objavi komentar