petak, 11. listopada 2019.

O Ližnjanu, antici, iskopinama i ronjenju....

Na krajnjem jugoistoku Istre nalazi se Ližnjan. Kao Lisianum, Ližnjan se spominje u 12. stoljeću. Sam gradić je zgodan, a obavezno posjetite i crkvicu Gospe od Kuj (prva fotografija). Crkva je iz 17.st., a nalazi se kraj uvale Kuje. Godine 1995. u crkvici su izvršena arheološka iskapanja te je otkriveno da je izgrađena na antičkim temeljima. Pronađeni su višebojni podni mozaik, termalni objekti, svjetiljka s likom Isusa iz 5.st. Dio toga može se vidjeti i danas, kroz ostakljeni pod crkvice. 

U centru Ližnjana su i župna crkva Svetog Martina i crkva Majke Božje od Milosti. Uvala Kuje je dobro zaštićena pa je bila idealno mjesto za sidrenje još od davnina. U uvali su pronađeni ostaci rimske vile a u moru se nalazi niz podvodnih arheoloških nalazišta (mjesta potonuća brodova). U moru raste endemska biljka Voga (Posidonia oceanica), biljka cvjetnica koja se može pronaći i u moru kod Rta Kamenjak te kraj Rovinja. Blizu uvale Kuje nalazi se lokalitet Kargadur na kojem su arheološka iskapanja započela 2001. godine. Naime, ovdje se, prije 7000 godina, nalazilo ribarsko selo. Do arheoloških radova na ovoj lokaciji, na cijelom Jadranu bila je pronađena jedna udica iz toga doba. Na lokalitetu Kargadur pronađeno ih je osam. Osim udica, arheolozi su pronašli i ostatke prvih žitarica u Istri, vulkansko staklo (do sada pronađeno samo u Grčkoj, Mađarskoj i Italiji), strelice za lov, nakit, dijelove keramike... 

Najzanimljivija lokacija za ronjenje u okolici Ližnjana je potonuli talijanski ratni brod iz I svjetskog rata Cesare Rossarol. Brod je potonuo u subotu, 16. studenog 1918. nakon što je udario u podvodnu minu. Prepolovljen, potonuo je za dvije minute povukavši sa sobom većinu posade. Ono što me posebno oduševljava u Ližnjanu je obala, niz kilometara razvedene obale prepune divljih, predivnih plaža. Najpoznatija je Marlera, ali je zapravo cijela obala od Marlere pa do bijele ceste koja se penje u Šišan nešto što morate vidjeti. 

Nema komentara:

Objavi komentar