petak, 11. listopada 2019.

Rt Kamenjak

Rt Kamenjak je najjužniji dio Istre. Rt je dugačak oko 3,5 km, širok od 400 do 1600 metara. Obala je izuzetno razvedena, s mnoštvom manjih i većih uvala. Kada dođete na najjužniji dio, popnite se na "terasu" iznad bunkera (ne zvuči čarobno, ali... čarobno je) i uživajte. Nećete znati na kojoj je strani ljepši pogled. Okrenete li se prema moru vidjeti ćete otočić Porer i pučinu. 

Okrenete li se na suprotnu stranu, gledate Rt Kamenjak, zelenilo i vijugavu bijelu cestu sve do Premanture. Okrenete li glavu na istok ili na zapad guštat ćete i tamo. Pa kad vam od silnih gušta dođe gušt da sjednete (meni to nekako često dođe) krenite svega desetak metara od bunkera prema moru. I naći ćete se u otkačenom "kafiću" koji se pamti. Sjedit ćete među bambusom, na drvenim nepravilnim klupama ili panjevima, za drvenim stolovima, gaziti ćete po slami, sok ćete si točiti iz pipe u kamenu. Ako imate djecu njima će i sam kafić i sve oko njega biti "Raj na zemlji". Nakon toga spustite se na kamenu obalu ispod kafića i tamo možete sjediti satima. Imate li sreću pa su taj dan veliki valovi, možete uživati u šumu valova koji se razbijaju o stijene. Kroz pukotine u stijenama veći val vas može iznenaditi iza vaših leđa. 

Godine 1996. Rt Kamenjak proglašen je zaštićenim krajolikom i o njemu brine "Natura Histrica". Na prvi pogled, ne izgleda da je na rtu raznolika vegetacija. Taj prvi pogled vara, na Kamenjaku se nalazi 550 biljnih vrsta, od njih je 35 na popisu ugroženih vrsta u Hrvatskoj. Ovdje je čak tridesetak vrsti orhideja (sve su zaštićene), dok ih je 13 strogo zaštićeno. Dvije vrste su endemske (nema ih nigdje drugdje u svijetu osim na Kamenjaku); Serapias istriaca Perko i Serapias x pulae Perko. U blizini je i otočić Fenoliga (zbog svojeg specifičnog oblika zovu ga i Tanjur)  na kojem su nađeni otisci dinosaurusa.

Nema komentara:

Objavi komentar