srijeda, 16. listopada 2019.

Rovinj - otok Sveti Andrija

U 6. stoljeću na otoku Sveti Andrija izgrađen je samostan benediktinaca. Benediktinci su napustili samostan nakon 200 godina, a u 10. stoljeću u samostan su došli franjevci. U nešto bližoj prošlosti otok je bio upropašten tvornicom cementa, uljarom i tvornicom vapna. U uređenju Crvenog otoka (otoci Sveti Andrija i Maškin spojeni su tankom umjetnom prevlakom i zajednički se zovu Crveni otok) ogromnu je ulogu odigrao Georg von Hutterott. 

Von Hutterott je bio osoba poduzetničkog duha, bez  ljubavnih i inih skandala (za razliku od Milewskog, vlasnika otoka Svete Katarine) i s nizom poslovnih odgovornih funkcija. Posvećen poslu, proputovao je niz zemalja sve dok u 38. godini života zbog zdravstvenih razloga nije odlučio drastično promijeniti život. Godine 1890. Georg von Hutterott  je kupio devastiran otok Sveti Andrija i započeo njegovo uređenje. Obnovio je nekadašnji samostan koji je postao sastavni dio obiteljske vile na otoku (prva fotografija). Osim toga, velika sredstva je uložio u hortikulturu pa je od ogoljenog otoka upropaštenog tvornicom cementa nastala zelena oaza.

I opet za razliku od Milewskog, koji je živio u osami i zabranio pristup otoku Sveta Katarina, Hutterott je na Crvenom otoku ima slavne ili malo manje slavne goste, prijatelje i poznanike. Hutterott je umro 1910. godine. Dio njegovih pslanova ipak nije stigao ostvariti. Nakon smrti Crveni otok je postao vlasništvo njegovih kćeri. I na kraju - još jedna usporedba Milewskog i Hutterotta: dok je buran život Milewskog završio njegovom mirnom smrću, miran život Hutterotta izgleda da je završio samoubojstvom. Naime, nagađa se da se ubio nakon nekih propalih financijskih ulaganja. U ljeto 2002. godine pijavica je uništila dosta stabala na Svetom Andriji i na susjednim otocima. 

Nema komentara:

Objavi komentar