subota, 22. veljače 2020.

Istra i astronomija

Prvu modernu zvjezdarnicu u Hrvatskoj osnovao je Hidrografski ured 1871., u Puli na brežuljku Monte Zaro. Tada se zvjezdarnica zvala Mornarička zvjezdarnica. Nakon propasti Austro - Ugarske njezin uspješan rad je prekinut, a instrumenti i bogata knjižnica su pokradeni. Dodatni udarac zvjezdarnica je doživjela u bombardiranjima Pule krajem Drugog svjetskog rata kada je zgrada pretrpjela znatna oštećenja. 

Godine 1973. u Puli je osnovano amatersko Astronomsko društvo Istra. Promatranja neba su na početku vršena s jedne zgrade u Flanatičkoj ulici. Kupola bivše zvjezdarnice na Monte Zaru obnovljena je nešto kasnije (1979. godine). Sjaj nekadašnje zvjezdarnice nije vraćen i zbog materijalnih sredstava, ali i zbog svjetlosnog onečišćenja no društvo podučava i regrutira mlade snage, možda i neke poznate buduće astronome. Kupola za astronome je tada napravljena usred Višnjana (prva fotografija). Astronomsko društvo u Višnjanu osnovano je sedamdesetih godina, kao plod rada i interesa djela nastavnika osnovne škole u Višnjanu. Prvi teleskop, u potpunosti napravljen u Višnjanu, počeo se koristiti 1977., a kupola je dovršena tri godine kasnije. Godine 2002. Višnjanska zvjezdarnica je uključena u mrežu od devetnaest centara svijeta koji služe edukaciji. Krajem 20.st., Višnjan je dobio novi teleskop, a rezultati rada postaju čudesni jer je zvjezdarnica u Višnjanu u samo jednoj godini otkrila više asteroida nego neke zvjezdarnice u njihovoj povijesti. 

Zbog problema sa svjetlosnim onečišćenjem kvaliteta rada postala je otežana pa je izgrađena nova zvjezdarnica na brdu Tićan (između Višnjana i Karojbe, druga fotografija). Do sredine 2003. zvjezdarnica je otkrila čak 1748 različitih otkrića te je svrstana u jednu od deset najboljih zvjezdarnica na svijetu. Između ostalog, otkrili su i četiri asteroida koji su dobili nazive Višnjan, Poreč, Oton Kučera i Učka. Do danas zvjezdarnica njeguje tradiciju i podučava male zaljubljenike u astronomiju. Svake godine se ovdje održava škola za djecu, a nezaobilazno ime naše astronomije postao je Korado Korlević. Osim imenovanih, postoji preko 1000 neimenovanih asteroida koje je otkrio Višnjan. Nebo krije još «istarskih» asteroida, jer je zvjezdarnica u Puli otkrila Polanu, Adriu, Istriu.

Nema komentara:

Objavi komentar