četvrtak, 12. ožujka 2020.

Istra - broj gradina i izgled nastambi

Danas se vjeruje da je na području Istre postojalo 436 prapovijesnih gradina. Postojanje njih 240 potvrđeno je istraživanjima, a neke je danas više nemoguće istražiti. Gradine su bile rjeđe na morskoj obali, na otocima ili poluotocima. Na ovom području, gradine su se osnivale blizu morske obale, ali na brežuljcima. Takav položaj bio je sigurniji, omogućavao je dobru kontrolu okoline, ali i prehranjivanje stanovnika ribom, školjkama... 

Najviše gradina nalazilo se na području „Crvene Istre“, u „Sivoj Istri“ najviše ih je bilo uz rijeke Mirnu i Rašu, a „Bijela Istra“ je bila najrjeđe naseljena. Istraživanja Monkodonje, ali i nekih drugih gradina, dala su približan odgovor na pitanje kako su izgledale gradine. Na fotografijama su rekonstrukcije nastambi u gradini Monkodonja (fotografije su na edukativnim pločama na nalazištu). Kod Monkodonje otkriveni su kameni ostaci kuća, kameni temelji, ali i udubine u stijeni koje su vjerojatno služile za umetanje drvenih stupova koji su bili uporište nastambe. Kuće su se obično gradile uz bedeme pa je bedem bio istodobno i stražnji zid kuće. U bedemima su bile udubine u koje su se stavljale drvene grede od krovova nastambi. U slučaju opasnosti, branitelji gradina mogli su se kretati i po bedemu, ali i po krovovima kuća uz bedeme. 

Bedemi su bili široki i po nekoliko metara, pa udubine za krovne grede nisu za njih predstavljale opasnost. Na Monkodonji su otkriveni i ostaci vratnica, ognjišta, skupljališta kišnice te kamenih utora kroz koje se voda s krovova prikupljala u vodospreme. Točan izgled nastambi ipak je teško rekonstruirati. Dio kamene građe kasnije je iskorišten za gradnju drugih objekata, drveni su dijelovi istrunuli. Također, nisu sve gradine bile poput Monkodonje. Na primjer, na nekim gradinama uopće nisu otkriveni ostaci temelja nastambi pa su kuće vjerojatno bile građene od drva, šiblja i blata. I danas se vjeruje da su istarski kažuni „ostavština davnih stanovnika Istre“. Ipak, kod većine istraženih gradina nastambe su imale četvrtast tlocrt. Tek u manjem broju gradina otkriveni su kružni tlocrti nastambi.

Nema komentara:

Objavi komentar