subota, 25. travnja 2020.

Kraljevica - riva

Nekada je kraljevička riva bila najljepše šetalište uz more na Jadranu. Izgled rive se naravno mijenjao kroz stoljeća. Na prvoj fotografiji je dio rive negdje početkom 20. stoljeća. Do većih promjena došlo je 1729. kada je car Karlo VI dao izgraditi brodogradilište. Tada su dvije male uvale, ona gdje je poslije bio hotel „Zagreb“ i ona gdje je brodogradilište, bile nasipane za otprilike 50 metara. 

Osim današnje rive, još početkom 20.st. postojale su i riva „Pod oriščići“ (druga fotografija) i „Donja riva“. „Donja riva“ bila je uz luku, ali na poluotoku Oštro. Riva „Pod oriščići“ je dio rive koji je počinjao otprilike tamo gdje je danas ulaz u brodogradilište, a na rivi je bio posađen drvored sa stablima oraha. Tijekom 20.st., širenjem brodogradilišta, rive „Pod oriščići“ i „Donja riva“ postali su dio brodogradilišta. Kuće nisu bile sagrađene na rivi. 

Iznimke su bile kuća Polić (poslije hotel Almis), zgrada kapetanije (ne znam kada je sagrađena) i jedna kuća na najisturenijem dijelu rive blizu hotela Almis. Početkom 20. stoljeća u dijelu ove kuće živjela je neko vrijeme obitelj moga nonića. Tada su ljudi dolazili i odlazili iz Kraljevice parobrodima, jedrenjacima, kasnije brodovima pa je obitelj mog nonića saznavala sve novosti. Dolazak svakog broda bio je događaj na kojem bi se okupilo puno ljudi. Preuređenjem i proširenjem rive, ova kuća je srušena. Na dnu stepenica koje vode od crkve prema rivi nalazila se mala kućica, financijska stražarnica.

Nema komentara:

Objavi komentar