ponedjeljak, 15. lipnja 2020.

Jurandvor - opatija Svete Lucije

Kraj crkve Svete Lucije u Jurandvoru nalaze se ostaci benediktinskog samostana i arheološki park. Kompleks je obnovljen između 1995. i 2000. godine i interesantno ga je posjetiti. Kupnjom ulaznice možete posjetiti crkvu, vidjeti Bašćansku ploču (repliku), posjetiti sačuvanu zgradu samostana (prva fotografija), pogledati dokumentarni film o Bašćanskoj ploči i odgonetavanju njezinog sadržaja. 

U samostanu su izložene kopije niza glagoljaških spomenika. Na katu (koji danas ne postoji) nekada su bile male ćelije u kojima su spavali redovnici. Samostan se koristio od 11.st. pa do sredine 15.st. kada je napušten. Na ovoj je lokaciji povijesna priča započela i puno ranije. U 4.st. sagrađena je antička vila rustika, seosko gospodarstvo čiji se ostaci nalaze do samostana (druga fotografija). Tek negdje u 6.st. na jugoistočnom dijelu imanja sagrađena je mala ranokršćanska crkvica. Na ostacima ove ranokršćanske crkvice od koje je do danas sačuvano svetište sagrađena je crkva Svete Lucije, vjerojatno na prijelazu iz 11. u 12.st. 

U crkvu se ulazi kroz zvonik u kojem se i danas nalaze zvona iz 14.st. S lijeve strane ulaza uklesan je hrvatski grb no ne zna se kada je napravljen. Pri vrhu zvonika nalaze se četiri reljefa s likovima evanđelista. Na pročelju su Sveti Luka i Matej, na začelju zvonika Sveti Marko i Sveti Ivan. Crkva je dobila današnji izgled početkom 14.st. kada je bila potpuno obnovljena. Godine 1498. uz južnu stranu dograđena joj je kapelica Gospe Ružarice, dar plemićke obitelji Juranić iz Jurandvora. Dok je oltar u kapeli nešto novijeg datuma, na lijevom zidu nalaze se sačuvani djelići oltara iz 15.st.

Nema komentara:

Objavi komentar