utorak, 22. rujna 2020.

Istra i gurmani

Maneštra, bobići, tjestenina, masline, pršut, ombolo, šparoge, domaći sir, dobra vina, rakije, tartufi, med – sve je to Istra. Već sam na blogu pisala o nizu istarskih delicija: o pršutu, tartufima, vinu iz Istre... Spomenula sam i bisku i istarski pjenušac. Osim biske, Istra ima izvrsne medice (slađa rakija jer se u rakiju dodaje med), rute (u rakiju se stavlja biljka ruta), orahovice... Od vina tu su malvazija, teran, muškat, ali i chardonnay, sivi pinot, cabernet sauvignon... Svakim danom postoji sve veći broj proizvođača koji kvalitetnim vinima osvajaju i međunarodna tržišta i dobivaju nagrade. Vozeći se Istrom svaki ćete čas naići na vinograde. Neki vinogradi su manji, onako „starinski“, a dio vinograda je velik i moderan. 

Istra ima velike površine zasađene maslinama. Maslinici su od onih malih, stisnutih među suhozide, do onog najvećeg kraj Galižane. Istarska maslinova ulja postala su brand, gotovo svake godine dobivaju svjetske nagrade i ulaze u popise najkvalitetnijih svjetskih maslinovih ulja. I masline mame turiste jer osim cesti maslinovih ulja gotovo u pravilu svaki veći proizvođač organizira degustacije. Manešte se rade na razne načine, i od različitih sastojaka. Tako imamo bobiće (u maneštru se stavlja kukuruz), ječam, jotu (s kupusom), a nezaobilazan sastojak svake dobre maneštre je suho meso, domaće kobasice, rebarca. Istra ima i svoju tjesteninu; šurle, pljukance, raviole... Ima izvrsnih domaćih sireva, pa i onih s tartufima. Da ne zaboravim spomenuti skutu. Treba spomenuti i ombolo (sušeni, lagano začinjeni svinjski kotleti bez kostiju), jela ispod čripnje (pod pekom). Nama koji obožavamo deserte Istra, kao i Primorje, nema baš veliki odabir tradicionalnih kolača. No nije da Istra nema svoje delicije, ima kroštule, fritule... Lako moguće da sam zaboravila nabrojati neke specijalitete, no neće vam promaknuti obilazite li niz izvrsnih restorana po Istri, istarske konobe, agroturizme...

Nema komentara:

Objavi komentar