Osim istarskih specijaliteta, savršenih vina, maslinovih ulja, biske (da ne nabrajam dalje) treba spomenuti i Pašaretu. Pašareta je slatkasto nealkoholno gazirano piće intenzivne crvene boje. Tijekom 20. stoljeća i ona je na neki način postala simbol Istre. Uostalom, čak je i jedna kazališna predstava posvećena Pašareti (kazališna predstava „Operacija Pašareta“ čiji je autor Branko Lučić, zaljubljenik u Istru, a pogotovo u Lindar od kuda mu je bio pokojni djed). „Operacija Pašareta“ slična je genijalnoj seriji „Allo, allo“. Radnja u predstavi odvija se, a kako drugačije nego, za vrijeme Drugog svjetskog rata u jednoj oštariji gdje se gestapovci žele domoći tajnog recepta za Pašaretu. U 20. stoljeću Pašareta se proizvodila u nekoliko mjesta u Istri. Manje je poznato da je priča o Pašareti započela u Fažani. Kada je krajem 19. stoljeća započeo razvoj turizma na Brijunima, započeo je i razvoj Fažane. U Fažani se tada otvaraju mali hoteli, restorani i oštarije, ali jača i proizvodnja. Rodolfo Marincovich, član brojne i vrlo poduzetne obitelji Marincovich, godine 1897. otvorio je u Fažani tvornicu likera i destileriju. Nekoliko godina kasnije njegov brat Giacomo otvorio je tvornicu octa i bombona. Uskoro je Vittorio Privillegio otvorio restoran "Ai Bagni" u zgradi hotelijera Sfecicha na Rivi (fotografija).
U istoj zgradi je Privillegio pokrenuo punionicu mineralne vode, a zatim je napravio recept za Pašaretu i započeo proizvodnju ovog crvenog bezalkoholnog pića. Tvornica Rodolfa Marincovicha nije proizvodila ovo bezalkoholno piće, bio je to biznis Vittoria Privillegia. Pariškim mirovnim ugovorom 1947. Istra je pripala Hrvatskoj (Jugoslaviji) i započeo je egzodus istarskih Talijana. Većina ih je otišla u Italiju, dio i mnogo dalje. Tada je dio članova obitelji Marincovich, koji su u doba Italije promijenili prezime u Marini, također napustio Fažanu. Ipak, jedna od rijetkih tvornica koja je preživjela promjenu države bila je upravo njihova tvornica likera i destilerija. Tvornica je prvo prešla u društveno vlasništvo i postala "Destilerija, tvornica likera i sirupa Fažana (Pula)“ no uz službeni naziv zadržala je i ono „ex Marincovich“. Godine 1963. tvornicu je preuzeo Badel, koji je nekoliko godina kasnije po prvi puta u ovu fažansku tvornicu uveo i proizvodnju Pašarete. Pašareta u Fažani proizvodila se negdje do 2000. godine kada je tvornica zatvorena. Interesantna je činjenica da se fažanska Pašareta nazivala Passareta, dok su proizvođači koji su poslije proizvodili Pašaretu nekako izgubili jedno slovo „s“ pa se njihov proizvod zvao Pasareta. Danas Pašaretu proizvodi obitelj Ferenčić u Pazinu, a njihova proizvodnja započela je 1924. godine.
Nema komentara:
Objavi komentar