nedjelja, 14. lipnja 2020.

Jurandvor - Bašćanska ploča

Godine 1851. na podu crkve Svete Lucije u Jurandvoru bašćanski svećenik Petar Dorčić otkrio je kamenu ploču sa znakovima koje nije znao pročitati. Tada je Dorčić pozvao hrvatskog povjesničara Ivana Kukuljevića Sakcinskog no ni njemu nije uspjelo odgonetnuti značenje teksta. Cijeli su tekst, koliko god su mogli, prepisali i poslali slovačkom filologu P. Jozefu Šafariku. Njegov stručni rad je objavljen 1853. no čak ni Šafarik nije potpuno uspio odgonetnuti cijeli sadržaj. 

Potpuniji uvid u tekst dali su krčki svećenik Ivan Črnčić (1865.), Franjo Rački (1875.), Vaclav Leopold Geitler (1883.). Jedno od najčešće citiranih tumačenja teksta na Bašćanskoj ploči je tekst Vjekoslava Štefanića, a zatim i Branka Fučića. Ploča je veličine 199x99,5x9 cm. Tekst je uklesan glagoljicom prijelaznog tipa (prijelaz iz oble u uglatu glagoljicu) na staroslavenskom jeziku, a uklesan je oko 1100. godine. Tekst sadrži kršćansku invokaciju (zaziv Božjeg imena), zatim slijedi iskaz opata Držihe koji utvrđuje da je hrvatski kralj Zvonimir darovao crkvi Svete Lucije ledinu (neobrađeno zemljište). Zatim se navode svjedoci darivanja ledine. Slijedi prijetnja onima koji bi porekli ovo darivanje. Tekst zatim navodi iskaz opata Dobrovita o gradnji crkve Svete Lucije koju je sagradio s devet redovnika u vrijeme kada je knez Kosmat upravljao Krajinom. Mada Bašćanska ploča nije najstariji otkriven glagoljički spomenik, ona je ipak među najvrjednijima jer prva spominje hrvatskog kralja i hrvatsko nacionalno ime. Osim toga, ploča dokazuje da je hrvatski kralj Zvonimir imao vlast i na otoku Krku. 

Izvorno se ploča nalazila na lijevoj strani kamene crkvene pregrade (plutej), na istom mjestu gdje je i danas možete vidjeti u crkvi Svete Lucije. Negdje nakon 1752. pregrada je srušena i vjerojatno je tada ploča bila stavljena na pod crkve gdje je pronađena 1851. godine. Pretpostavlja se da se ploča slična Bašćanskoj ploči nalazila i na desnoj pregradi. Na području Jurandvora nađeni su mali segmenti s glagoljicom uklesanom na kamenoj ploči iste debljine kao što je debljina Bašćanske ploče. Segmenata je premalo da se odgonetne sadržaj i da se utvrdi da li je riječ o ploči koja se nalazila na desnoj pregradi u crkvi. Od 1934. original Bašćanske ploče čuva se u Zagrebu u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Repliku koju danas možete vidjeti u crkvi Svete Lucije napravili su Branko Fučić i Drago Fučić. Tekst ploče prilagođen današnjem vremenu glasi: "Ja, u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane Svetoj Luciji, i svjedoci: Desimira, župan Krbave, Mratin u Lici, Pribineža, posal u Vinodolu, Jakov na otoku, Da tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i Sveta Lucija, amen. Da tko ovdje živi, moli za njih Boga. Ja opat Dobrovit zidah crkvu ovu s moje braće devetoro u dane kneza Kosmata koji je vladao svom Krajinom: I bješe u te dane Mikula u Otočcu sa Svetom Lucijom zajedno.".

Nema komentara:

Objavi komentar