nedjelja, 14. lipnja 2020.

Omišalj - župna crkva

Župna crkva Uznesenja Marijina sagrađena je 1213., a samostojeći zvonik je iz 16.st. Na zvoniku se nalazi mramorna ploča s glagoljičkim natpisom koji navodi da su graditelji zvonika bili Pjero iz Omišlja i Andrej iz Kotora (kod Crikvenice), a gradnju su pomogli svi ljudi iz Omišlja i sve bratovštine: "1533, miseca marča po volji Božji i Blaženije Devi Marije i po guverni gospodina plovana Matija Vlčijića i Mikuli Antončića kaštalda, i sudac ki behu toga vrimena i pomore ga činiti vas palk i brašćini taj zvonik, a učiniše ga meštri: meštar Pjero z Omišlja i meštar Andrej s Kotora i bi svršen miseca maja 1536." 

Bočne kapele su sagrađene kasnije. Dobro pogledajte pročelje crkve. Portal je izvoran (učinjen kada i crkva). U luneti iznad portala (prva fotografija) uzidani su kameni reljefi s pleternom ornamentikom iz 9. i 10. stoljeća. Niz spolija s pleterom ugrađeno je i u unutrašnjost crkve. Riječ je o dijelovima starije crkve koja je postojala na istom mjestu, a koji su iskorišteni prilikom gradnje ove crkve. Kamenu ružu na pročelju (druga fotografija) izradio je neki domaći majstor. Obično bi majstori kamene ruže radili tako da su kamene dijelove ruže pažljivo umetali u prozor. 

Ovaj je majstor cijelu ružu učinio od jednog jedinog kamena, dubeći u njemu otvore i pažljivo dotjerujući kamen do najsitnijih detalja. Kamena ruža je dodana na pročelje 3.st. kasnije. Detalji ruže „prepričavaju“ niz dijelova Biblije. Gornja polovica prozora ispunjena je dobrim i svetim, dok je donja polovica ispunjena zlom. Ispod kamene ruže postavljena je ploča s glagoljskim natpisom o nastanku ruže: „1405., miseca ijuna be delana ta ponestra za gospodina Martina Glušca“Vjerojatno se majstor koji je izradio ružu potpisao na malom reljefu s likom lava iznad ruže jer tamo piše „meštar Sinoga“. Oko crkve je nekada bilo staro omišaljsko groblje.

Nema komentara:

Objavi komentar